Manifestarea caracteristica a bolii este dementa cu caracter progresiv. Pierderea memoriei este de cele mai multe ori primul semn ingrijorator al bolii Alzheimer.
Simptome cognitive:
Tulburări de memorie – dificultatea de a-si reaminti informatii anterior invatate si imposibilitatea de a acumula informatii noi. Primele care se pierd sunt evenimentele recente, in timp ce amintirile vechi pot fi conservate.
Tulburări de vorbire – bolnavul nu isi mai gaseste cuvintele, chiar pentru notiuni simple.
Incapacitatea de a efectua diferite activități motorii coordonate – bolnavul „nu mai stie” cum sa se imbrace adecvat, cum se descuie usa cu cheia etc.
Imposibilitatea de a recunoaste, identifica si denumi obiecte uzuale.
Tulburari ale functiilor de organizare a activitatilor zilnice, incapacitatea de a lua decizii.
Probleme legate de gandirea abstracta, tulburari de calcul, dezorientare temporala si spatiala, pierderea initiativelor.
False recunoasteri: la inceput dificultate in recunoasterea fizionimiilor cunoscute, urmata de identificari eronate, care pot provoca stari de anxietate.
Simptome non-cognitive:
Agitatie si agresivitate fizica sau verbala.
Tulburari psihotice – halucinatii, de obicei vizuale, idei delirante (de persecuție, de gelozie, de abandon etc.).
Tulburari ale dispozitiei afective: in principal depresie si anxietate, mai rar stari de euforie exagerata.
Tulburări ale comportamentului alimentar – reducere sau crestere exagerats a apetitului, alimentațte neingrijita, ingerare de substante non-alimentare.
Dezinhibitie sexuala – comentarii pe teme sexuale, gesturi obscene, mai rar agresivitate sexuală.
Incontinenata urinara si pentru materii fecale, satisfacerea nevoilor fiziologice in locuri neadecvate sau in prezenta altor persoane.