str. Presei, nr. 6
Sector 1, Bucuresti

0722 30 69 74
camin.armonia@gmail.com

Program
Lu - Du: 00:00-24:00

Atentie la manifestarile depresiei

depresie
Depresia si tulburarile reprezinta in prezent cea mai grea povara a varstnicului. Spre deosebire de afectiuni ca boala Alzheimer si dementa vasculara, in al caror tratament se fac astazi primii pasi, depresia este o afectiune care a fost studiata de mult timp si pentru care exista tratament, cu o eficienta in 80-90% din cazuri.

 

Din punct de vedere medical, depresia este o afectiune cu simptome bine definite si cu o modalitate de manifestare variata, ca origine si gravitate. De aceea, depresia, in sens strict medical, este o boala a dispozitiei, care implica procese cognitive si care are rasunet asupra functionarii intregului organism.

 

Mortalitatea crescuta este cea mai grava consecinta a depresiei. Asocierea depresie-accident vascular cerebral are o mortalitate mult crescuta, comparativ cu cea a pacientilor care nu fac depresie. Varstnicii cu diferite afectiuni invalidante, care au asociata depresia, au o rata a mortalitatii de trei ori mai mare decat cei cu afectiuni asemanatoare, dar la care nu apare depresia.

 

Depresia apare in una dintre urmatoarele circumstante: procesul normal de imbatranire, conditiile patologice (dementa, afectiuni neurodegenerative, miocardice, endocrine), afectiuni genetice.
Dintre deficientele nutritionale, scaderea nivelului vitaminei B12, coenzima in multe procese metabolice, in special la nivelul sistemului nervos central, reprezinta un evident factor de risc al tulburarilor cognitive si al depresiei. In creierul uman se inregistreaza o concentratie crescuta de vitamina B12 la nivelul substantei cenusii si a celei albe. Nivele scazute ale vitaminei B12 se evidentiaza la varstnicii care nu prezinta concomitent anemie. Scaderea nivelului vitaminei B12 si a acidului folic sanguin reprezinta, la varstnici, un factor de risc in aparitia depresiei si a tulburarilor cognitive.
Semne de manifestare a bolii

In tulburarile depresive de severitate moderata, ca manifestari principale, apar: dispozitia scazuta, lipsa placerii, gandire pesimista si deteriorarea eficientei. Aspectul exterior al pacientului este caracteristic: imbracaminte si tinuta neglijente, trasaturile fetei sunt modificate, cu coborarea colturilor gurii si aparitia cutei verticale intre sprancene, scaderea frecventei clipitului, umerii aplecati, capul inclinat inainte, directia privirii este in jos, gesturile sunt reduse; poate persista un zambet exterior in ciuda sentimentelor adanci de depresie. Apare agitatia, o stare de neliniste, pacientul isi framanta degetele, isi misca neincetat picioarele. Lipsa interesului si a placerii este frecvent intalnita, dar nu este relatata de pacient. Se asociaza simptome ca: perturbarea somnului, variatia diurna a dispozitiei, pierderea apetitului, scaderea in greutate, constipatia. Ideile depresive sunt simptome importante si accentueaza sentimentele de culpabilitate ale pacientului.

Tipul de tratament recomandat
Tratamentul starilor depresive la varstnic are un caracter de urgenta si implica demersuri multidirectionale, cu participarea activa a anturajului, familiei sau supraveghere atenta in institutii specializate. Psihoterapia cu participarea familiei sau a personalului din camin este necesara in toate formele de depresie. De asemenea, poate fi conceput un program de activitate a bolnavului, de inserare in grup, de plimbare, lectura, vizite, programe de ergoterapie (terapie ocupationala) si muzicoterapie.
Tratamentul depresiilor trebuie sa fie de lunga durata, din cauza riscului inalt de recurenta, al cresterii riscului pentru un episod viitor, direct proportional cu numarul episoadelor anterioare si al scaderii calitatii vietii.

Alatura-te conversatiei

Evenimente Urmatoare

There are no upcoming evenimente at this time.